23 Eylül 2010 Perşembe

çevresel, küresel,ekolojik yazı ve 350 meselesi

temmuz, ağustos ve kısmen eylül aylarında yaşanan cehennem sıcakları hepimizi çok etkiledi. belki ben hamilelik etkisiyle daha bir bunaldım.sıcağa karşı dayanıklı sayılırdım ama bu yaz apati bir halde geçti. küresel eylem grubunun 10/10/10 eylemce çağrısı beni çevre konusunda az biraz araştırma yapmaya yöneltti. durum ne kadar kötü? çağrılarda okuduğum dünyayı kurtaracak rakam olarak belirtilen 350 rakamı nedir acaba? dünyada binlerce eylem yapılıyor. ne gibi sonuçlar alınıyor? gibi gibi soruları google'da sordum.
ve işte öğrendiklerim:
öncelikle yazayım gidişat fena! haliyle yaşamakta olduğumuz küresel iklim değişikliği de fena sonuçlarıyla artık somut bir şekilde etkisini gösteriyor.fazla eskiye gitmeye gerek yok,sadece bu yaz karşı karşıya kaldığımız doğal felaketleri düşünün; rusya'da, pakistan'da yaşananlar, milyonlarca kişinin yaşamını tehdit eden seller, yangınlar, kutuplardan kopup eriyen devasa buzullar, dünyayı bir fırına çeviren aşırı sıcaklar bu işin bir şaka olmadığını bize açıkça gösterdi. bilim insanları da bunların sebebinin küresel ısınma olduğunu onayladı.

nedir bu 350?

iki sene önce james hansen isimli bir bilim insanı ve yardımcılarının yaptıkları araştırmalar çok önemli bir durumu ortaya çıkardı.  buna göre; eğer atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun milyonda 350 parçacığa indiremezsek gezegenimizin medeniyetlerin oluşmasına ve canlıların yaşamasına imkân veren yapısı tamamen kaybolacakmış. dünya’nın bildiğimiz dünya olabilmesi için atmosferdeki karbondioksit yoğunluğunun milyonda 350 parçacığın altında tutmak zorundaymışız. ne var ki, muazzam karbon salımımız ile yarattığımız kirlilik yüzünden şu anda 392′ye dayanmış durumdaymış. daha fazla bilgi istiyorsanız hemen bir tık.


bangladeş

geçen yıl tüm dünyada 181 farklı ülkede, 5200 etkinlikle 350 eylemi gerçekleştirilmiş.vay be! pek büyük rakam. kadın cinayetleri için yapılan eylemlerde bu rakamlara ulaşıldığını düşünsenize.uçmuyorum! neyse, dünya liderleri diye ifade edilenleri buluşturan kopenhag iklim zirvesi’nden iki ay önce yapılmıştı. amaç, yaşamakta olduğumuz küresel iklim değişikliğinin önüne geçebilmek için karbon salımının azaltılmasına dikkat çekmekti. ama elbette ki kopenhag zirvesinden hiç bir sonuç çıkmadı, kimse üzerine düşeni yapmaya gönüllü olmadı, dünyanın kurtarılması bir başka bahara bırakıldı. işte o ‘bir başka bahar’ bu sonbahar: bu sene kasım sonunda meksika’da bir iklim zirvesi gerçekleşecek.öncesinde 10/10/10'da tüm dünya bir kez daha küresel iklim değişikliği ve beraberinde getirdiği acı sonuçları durdurabilmek için ‘yeter’ diyecek. siyasileri harekete geçirmek için yıllardır dünyanın dört bir yanında çağrılarda bulunuldu, yüzbinlerce dilekçe yollandı,protesto ve gösterilerde bulunuldu. ancak onlar harekete geçmediler.en yeşilcinin kendileri olduğunu söylediler, ama yakıt şirketlerinin özel çıkarlarına hizmet eden politikalardan asla vazgeçmediler.
bakalım önümüzdeki süreç neler getirecek?